Как да превърнем мечтаната работа в реалност и да започнем собствен бизнес?

ДОБЪР СЧЕТОВОДИТЕЛ

„Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си.” Известната мисъл на Конфуций звучи твърде идеалистично, за бъде приложима в реалния живот. Често „мечтаната работа” е нещо, което на пръв поглед изглежда неходоносно. Това е и причината повечето хора да загърбят съкровените си желания и да се впуснат в нещо по-практично и „изпитано”. Мечтаната работа, обаче, може да бъде превърната в реалност. Ето как:

Разберете дали настоящата ви работа ви удовлетворява

Повечето от нас не са съвсем сигурни какво точно искат. Ако вие не сте сред тях, значи сте късметлия. Обикновено се разкъсваме между истинската си мечта и това, което се очаква от нас (от семейство, партньори, дори общество) или това, което самите ние смятаме за практично и доходоносно. Често избираме професия, която ни носи добри пари, но не ни позволява да разгърнем потенциала си. В дългосрочен план, работата ни започва да се превръща в бреме и дори материалната й страна загубва чара си.

В моменти като този хората зарязват работните си места, слагат раница на гърба и поемат на околосветско пътешествие. Други подават молба за напускане и създават собствен бизнес, защото разбират, че целодневната работа за някой друг не им носи нищо друго освен изтощение. За съжаление, голяма част просто приемат ситуацията такава, каквато е и решават да стискат зъби и да продължават по същия начин. „Заради парите.” „Заради заема.” „Ами децата...”

Не можем да ги обвиняваме. Икономическият фактор безспорно е важен, особено за хората, които вече са създали собствено семейство. В никакъв случай, обаче, не можем да пренебрегваме душевното и емоционалното си здраве. Ако все ден отиваме с нежелание на работа и през цялото време витаем в облаците, като градим виртуалния си бизнес, време е да се запитаме – удовлеторява ли ни настоящата работа? Или напротив – натоварва ли ни? Мачка ли ни? Отговорът на този въпрос е първата крачка към евентуалната промяна.

Опитайте се да откриете истинското си призвание

Втората стъпка е доста по-тежка, защото изисква много психологическа работа. Ако четете това и сте отговорили на по-горния въпрос с „Не, работата ми не ме удовлетворява”, то вероятно или не сте открили призванието си или просто се страхувате да го следвате. За да разберете с какво наистина трябва да се занимавате, сетете се за всички неща, които ви карат да се чувствате щастливи. Не мислете за неща от рода на „но това не е доходоносно”. Какво ви носи радост? Може би обичате да пишете, да снимате, да се занимавате с компютри, да рисувате, да декорирате дома си? Всяко ваше хоби или приятно занимание е талант, който можете да развиете до професионално ниво, стига наистина да ви носи удоволствие. Пробвайте да се сетите какъв или каква искахте да станете когато пораснете. Звучи наивно, но често ранните ни мечти са най-верен показател за нашето призвание.

Отдайте повече време на хобито си

Да речем, че сте открили или сте си спомнили за вашето признание. Не се хвърляйте веднага в дълбокото, като напуснете омразната си работа. Вместо това, отделете много повече време на хобито или любимото си занимание, отколкото досега. Практикувайте го колкото се може повече. Както писателят Малкълм Гладуел казва в книгата си "Изключителните", за да постигнем съвършенство в която и да е сфера, са ни нужни поне 10 000 часа практика. Не смятайте – това е повече от година. Добре е да се потопите колкото се може повече в любимото занимание: свържете се с други хора, които се занимават със същото, абонирайте се за списание или следвайте блогове по темата, научете повече за хората, които са успели в тази сфера, но най-вече: практикувайте, практикувайте, практикувайте. Ако това, с което сте се захванали наистина ви харесва, времето ще минава не само бързо, но и приятно.

Превърнете хобито си във втора работа

Докато хобито е само нещо, което правите у дома за развлечение от всекидневието, то няма как да започне да ви носи пари. В определен момент логичната стъпка напред е да го превърнете в бизнес. Отново – дори да се чувствате уверени в способностите си, не бързайте да напускате работното си място. Трудно е да „носите две дини под една мишница”, но още по-трудно е да държите здраво диня откъсната неузряла – колкото и добре да изглежда отвън, тя няма да ви нахрани. Много по-разумно е да я оставите да узрее преди да я откъснете. Аналогично, оставете новите ви способности да „узреят напълно” и междувременно превърнете хобито си във втора работа. С каквото и да се занимавате, познаването на интернет и на социалните мрежи със сигурност ще ви помогне да рекламирате стартиращия си бизнес и да си набавите така важните първи клиенти. Най-важно в началото е да пробвате и рискувате. Действието е най-силното ви оръжие, особено като се има предвид, че вече сте се презастраховали, като сте запазили нормалната си работа.

Зарежете досегашната си работа и се посветете на това, което обичате

Последната стъпка, разбира се, е да превърнете хобито си в работа „на пълен работен ден”. Звучи доста страшно, но, от друга страна, като се замислим – излишен бизнес няма. В каквото и да сте добър, все ще се намери някой, който се нуждае от вас, защото най-добрият специалист в която и да е област е този, който работи със страст и желание. Този, за когото работата е призвание и мисия.

Нека да завършим с един цитат на Джоузеф Кембъл, който е посветен точно на онези дръзнали да излязат от зоната на комфорта и решили да се посветят на това, което обичат:

„Ако последвате това, което обичате ще се озовете на път, който вече е съществувал и ви е чакал през цялото време. Тогава животът, който трябва да живеете е точно този, който живеете. Последвайте това, което обичате и не се страхувайте – пред вас ще се отварят врати дори на неочаквани места.”

Всеки успял да превърне мечтата си в реалност ще потвърди следното: когато започнете да се занимавате с това, което обичате, животът сякаш нарочно започва да ви среща с хора, които се занимават със същото. Това, което трябва да правите е да не се предавате, да вървите само напред и непрекъснато да усъвършенствате уменията си чрез практика. Всичко останало ще дойде от самото себе си. Единственото, което е нужно е да направите първата крачка.

Екипът на МАС Бизнес  
тази статия е обект на авторско право