Защо успешният фрийлансинг започва като втора работа?

СЧЕТОВОДНИ УСЛУГИ

Колко от вас се събуждат сутрин с неприятното очакване на поредния скучен работен ден? А колко, докато пътуват в метрото или изчакват спасителната зелена светлина по време на задължителното сутрешно задръстване, мечтаят нещата да са малко по-различни? Да имат собствен бизнес, да се събуждат мотивирани и готови за работа и да знаят, че всеки отработен час е време инвестирано в самите тях?

Момент – спрете още сега сценария, който се върти в главата ви, и в който влизате в офиса на шефа с победоносно изражение и изричате една от любимите реплики от американските филми: „Напускам!” Да, вярно е, че докато работите за мечтите на останалите, забравяте своите, но пътят към собствения бизнес е изграден от еднакво количество риск и съображения за сигурност.

Някои са късметлии – имат родители или партньори, които одобряват решението им да напуснат работното място, осигурявайки им финансова и морална подкрепа в първите и най-трудни месеци. Повечето от нас, обаче, трябва да се борят за мечтата си сами и да започнат собствения си бизнес като втора работа. Съгласни сме – не звучи особено авантюристично, нито приятно, но нека видим защо понякога това е единственият ни избор.

Основната работа е сигурен източник на доходи

Наистина, шефът е непоносим, онзи колега до нас ни лази по нервите, а и самият офис е точно в другата част на града. Но поне сме сигурни, че след поредния изработен месец ще получим заплата и осигуровките ни ще са платени. Не звучи особено утешително, но тази финансова основа е площадката, от която ще изстреляте своя собственоръчно конструиран кораб във вселената на бизнеса. Когато не трябва да мислите за това как ще си платите сметките или месечната вноска за кредита на колата, ще можете много по-добре да се съсредоточите върху изграждането на своя собствен бизнес. Нещо повече, в самото начало на своята кариера на свободна практика ще можете да си позволите да приемате проекти срещу адекватно заплащане. Това че няма да имате спешна нужда от пари ще ви позволи да отхвърлите всяка ниско заплатена дейност, която ще ви бъде предложена в началото.

Сигурният източник на доходи засилва моралната подкрепа от страна на близките хора

„Мамо/татко/скъпа/скъпи, възнамерявам да напусна работа и да започна свой собствен бизнес.” Ако реакцията на нашите близки след това изречение е усмивка, прегръдка и искрено пожелание за успех, то значи сме се родили под щастлива звезда. За съжаление, истината е, че семейството ни поставя нещо като стигма върху състоянието „без работа”. В главите на нашите близки то веднага се асоциира с други тревожни състояния от типа на „фалит”, „оставане на улицата” и „невъзможност за приемане на факти от рода на ‘аз вече съм възрастен’”. Ако можете да си позволите финансово да напуснете работа и стартирате собствен бизнес и ако успеете да убедите близките си, че знаете какво правите, тогава действайте – инвестирайте цялото време, с което разполагате в мечтата си. Ако, обаче, и вашата сигурност и тази на семейството ви е важна, не бързайте да се отказвате от работното си място. Дори самият факт, че работите „на две места” може да увеличи доверието и подкрепата у най-близките ви хора.

Какво все пак трябва да имаме предвид, започвайки собствен бизнес като втора работа

Словосъчетанието „втора работа” само по себе си не звучи обещаващо. Да, никой не казва, че е лесно. Стартирането на бизнес в часовете извън стандартното работно време е продължителен процес, за който трябва да се въоръжите с много енергия, търпение и мотивация. Нещо повече, преди да се захванете с нещо подобно, обърнете внимание на предизвикателствата по този път, за да успеете да ги посрещнете адекватно.

На първо място, кажете „сбогом” на някои от нещата, които сте свикнали да правите. Ако винаги пийвате по бира след работа или гледате един-два филма на компютъра, то вероятно собственият ви бизнес няма да стартира толкова бързо, колкото ви се иска. Изглеждат лесни за отказване, но още в самото начало ще разберете колко ценни са, всъщност, всички тези малки незначителни неща, които правим в свободното си време. За да вървим напред, следователно, ни се налага да станем експерти в игнорирането на всякакви изкушения.

Вторият и още по-голям проблем е този с неразбирането от страна на близките ни. Скоро след като започнете своята „втора работа” очаквайте първата вълна на негодувание от страна на приятелите ви. Наистина, няма по-обвинително звучащ въпрос от „Пак ли имаш работа?” Някои от тях вероятно ще ви разберат – може би дори ще са минавали по същия път – но другите ще се почувстват лично обидени от това, че не им обръщате внимание. Този проблем се проявява още по-остро при партньорите ни, особено при тези, с които живеем. На човека избрал предприемачеството като втора работа му се налага не само да се труди повече, но и да понася всякакви нападки от страна на хора, които имат нужда от неговото свободно време. Разбира се, с желание и внимателно отношение – и от двете страни! – този проблем може да бъде решен, когато собственият бизнес бъде посочен като път към един по-хубав, спокоен и (макар и потенциално) по-доходоносен живот.

И накрая, втората работа изисква не само отлично разпределение на времето, но и повишена енергия. В идеалния случай самата мисъл, че в следработно (а защо не и „предработно”?) време работите по мечтата си би трябвало да повиши мотивацията ви. Разбира се, не всичко се получава на ниво „психика”. Увеличаването на работата изисква и увеличени физически възможности, с които всеки от нас се сдобива по различен начин. По-здравословно хранене, отделяне от и без това малкото време за спорт, медитация и каквото още ви хрумне. Съчетаването на постоянна работа с фрийлансинг много често довежда до преработване, затова е от първостепенна важност да си осигурите достатъчно време за отдих и „презареждане”.

Защо въпреки всички трудности се заслужава да опитате

Ако нямаме финансова подкрепа от страна на близките си и се откажем от стартирането на собствен бизнес като втора работа, ще докажем следното твърдение: фрийлансингът е само за избрани хора. Не! Фрийлансингът не е само за привилигерованите! Пътят към него е един и същ: просто някои се движат с автомобили, а други пеша. Истински мотивираният човек няма да се откаже поради липса на транспорт. Не, той ще ускори крачката си и накрая ще бъде възнаграден не само с крайната цел на пътя, но и с усещането, че самото му изминаване е едно постижение на физиката и духа.

Екипът на МАС Бизнес  
/тази статия е обект на авторско право/